Nieuws

‘De gezondheidsramp samen keren’ met als eerste prio: Stop de overgewicht epidemie: Afvallen met leefstijl!

13-10-2024

‘De gezondheidsramp samen keren’ met als eerste prio: Stop de overgewicht epidemie: Afvallen met leefstijl!

Je hebt het wellicht in de media vernomen, er voltrekt zich volgens 22 gezondheidsfondsen, een gezondheidsramp in slow motion. Ze hebben een manifest aangeboden aan minister Dijkstra en de overheid opgeroepen preventieve actie te ondernemen. Een fantastisch initiatief, maar gezien de huidige plannen lijkt Den Haag er nog niet onder de indruk van. Daarom denken wij dat er ook Bottom up aanpak nodig is en hebben we het manifest ‘De Gezondheidsramp samen keren’ opgesteld met als eerste focus, de overgewicht epidemie aanpakken!

Afvallen met leefstijl!

Nergens zoveel middeltjes voor als voor afvallen, maar toch blijft overgewicht en obesitas al 70 jaar toenemen, van 10% in 1950 tot 55% vandaag de dag. Vanwege een tekort aan kennis over hoe onze fysiologie werkt, kozen de meeste mensen in de afgelopen 50 jaar uit de aangeboden quick fixes, niet wetende dat het probleem daardoor alleen maar erger werd. De wetenschap is nu gelukkig zover dat we de enige gezonde en duurzame manier van afvallen aan kunnen reiken, afvallen met leefstijl!

21/7 concept voor een optimale gezondheid en een gezond gewicht!

In deze korte serie behandelen we de belangrijkste pijlers van afvallen met leefstijl, die ook samen komen in de Life Management formule. De eerste van deze pijler is insuline of bloedsuiker management, aan de verbruikerskant, door voldoende voor activiteiten te kiezen die de vetstofwisseling activeren. Iedereen weet dat bewegen belangrijk is voor de gezondheid en om af te vallen, maar waarom en hoe precies, die inzichten missen de meeste mensen. Een van de 7 essentiële inzichten van Bewegen als medicijn, die eigenlijk iedereen zou moeten weten is het 21/7 in beweging concept.

Hier een korte toelichting;

We zitten teveel, zeker als je een kantoorbaan hebt natuurlijk, maar zelfs mensen die dat niet hebben, zitten vaak te lang en te veel. De WHO adviseert ons om 300 minuten per week te bewegen, 1 uur per dag, maar ze adviseren ook om langdurig zitten te voorkomen. In het ‘Afvallen met leefstijl’ protocol zijn die twee adviezen met elkaar gecombineerd in het 21/7 in beweging concept. 21/7 staat voor 21 wakkere dagdelen in 7 dagen.

Elk dagdeel dat we niet bewegen, dus stilzitten, verhoogt o.a. onze bloedsuikerwaarden, waardoor onze alvleesklier in actie moet komen met insuline, om de bloedsuiker te doen dalen. Een bij-functie van de insuline die door de alvleesklier geproduceerd wordt en in onze bloedbaan gespoten wordt, is het omzetten van de opgenomen suikers naar lichaamsvet. Tevens blijven er, als we te weinig actief zijn, voortdurend suikers circuleren in ons systeem, temeer als we doorlopend suikerrijk blijven eten.

Ons lijf in beweging zetten, doet meteen aanspraak maken op de suikers die opgeslagen liggen in de spieren en lever. Die maken dan weer ruimte voor suikers die circuleren in onze bloedbaan. Bewegen we elk dagdeel (ergens in de ochtend, middag en avond), dan zorgen we ervoor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft en de alvleesklier niet overbelast geraakt. Willen we tevens de vetstofwisseling activeren, dan zal de beweegactiviteit langer moeten duren dan 5 a 10 minuten, in de eerste paar minuten verbruiken we namelijk met name suikers als energiebron. Voor mensen die echt voor resultaat gaan wordt 20 tot 30 minuten per dagdeel geadviseerd.

Als je denkt, ik sport wel in de avond, dan moeten we je teleurstellen, onderzoeken wijzen uit dat de nadelen van een dag zitten niet teniet gedaan kunnen worden door een uurtje sporten in de avond. Wel is dat uurtje natuurlijk beter dan weer op de bank gaan zitten. Tevens is het zo dat je je energie beter kan verdelen over de dagdelen. Beter voor je bloedsuiker, beter voor je spieren en beter voor je vetverbranding.

Zet dus elk dagdeel je vetstofwisseling aan door elk dagdeel een beweegmoment te integreren. Dat kan een wandeling zijn, even fietsen of sporten, als je maar zoveel als mogelijk of nog liever elk dagdeel van die 21 per week, je bloedsuiker even naar beneden haalt zodat insuline niet in hoeft te kicken.

21 dagdelen in de week dus lekker in beweging is de eerste Afvallen met leefstijl tip voor iedereen die gezondheid belangrijk vindt en iedereen die gezond af wil vallen.

Meer informatie over het Life Management project: https://portal.leefstijlclub.nl/page/c/het-life-management-project

Meer informatie over de Life Management formule voor een gezond gewicht: https://www.efaa.nl/nieuws/de-life-management-formule-voor-een-gezond-gewicht

Wil jij persoonlijk of als professional op de hoogte gehouden worden over deze serie, mail naar info@leefstijlclub.nl ‘Hou mij op de hoogte over Afvallen met leefstijl’.

 


Terug naar overzicht


Pre-order het boek Bewegen als medicijn plus gelijknamig online programma