Nieuws

Het verlies van onze natuurlijk gezonde leefstijl

23-07-2024

Het verlies van onze natuurlijk gezonde leefstijl

Bekijk hier de video over dit thema

In een wereld die steeds sneller draait en steeds meer verbonden is, hebben we onbewust en ongemerkt afstand genomen van een levensstijl die ooit zo natuurlijk en gezond voor ons was. We zijn geëvolueerd van jagers en verzamelaars naar stedelingen die voornamelijk binnen zitten, een zittende levensstijl leiden, voeding consumeren die ons vaak meer schaadt dan goed doet en we hebben steeds meer last van chronische stress. Hoe zijn we zover gekomen, en wat kunnen we doen om terug te keren naar een gezonder leven?

Actief leven: Van jagers en verzamelaars tot kantoorwerkers

Onze voorouders leefden een actief leven. Ze waren altijd in beweging, jagend, verzamelend en reizend. Hun leven was fysiek veeleisend, maar dit hield hen fit en sterk. Tegenwoordig brengen veel mensen hun dagen door achter een bureau, kijkend naar schermen en verplaatsen ze zich van de ene stoel naar de andere. De afname van fysieke activiteit heeft geleid tot een toename van de belangrijkste ziekmakende processen in ons lichaam.

Voeding: Van natuurlijke voeding tot ultra bewerkte producten

In het verleden was het voedingspatroon van de mens voornamelijk plantaardig, aangevuld met vlees en vis als de gelegenheid zich voordeed. Voeding was vers, onbewerkt en rijk aan voedingsstoffen. Nu zijn we omgeven door bewerkte voedingsmiddelen die vol zitten met suiker, zout en ongezonde vetten. Deze moderne voeding draagt ook weer bij aan de versnelling van de ziekteprocessen in ons lichaam.

Leven in de natuur: Van open luchten tot betonnen jungles

Onze voorouders leefden in harmonie met de natuur. Ze ademden frisse lucht in, voelden de zon op hun huid, hadden de gehele dag door contact met de natuur en genoten van de rustgevende geluiden van de natuur. Nu wonen we in steden omringd door beton en staal, met beperkte toegang tot groene ruimtes. Deze verstedelijking heeft niet alleen invloed op onze fysieke gezondheid, maar ook op onze mentale welzijn. Het gebrek aan contact met de natuur draagt bij aan de ontwikkeling van chronische stress, angst en depressie.

Stress: Van overleven tot overbelasting

Het leven van onze voorouders was niet zonder stress, maar de stressfactoren waren meestal van korte duur en gerelateerd aan directe overlevingskansen. Tegenwoordig worden we constant gebombardeerd met informatie, sociale media, werkdruk en de verwachtingen van de moderne maatschappij. Deze constante stroom van prikkels zorgt voor chronische stress, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan de ontwikkeling en versnelling van de belangrijkste ziekteprocessen.

De ziekmakende en dodelijke leefstijlmix

De combinatie van een sedentaire leefstijl, ongezonde voeding en chronische stress heeft verstrekkende gevolgen voor onze gezondheid. Deze factoren versnellen diverse ziekteprocessen in ons lichaam. Door gebrek aan beweging en een dieet rijk aan bewerkte voedingsmiddelen, worden ontstekingsprocessen in het lichaam verergerd, wat leidt tot chronische laaggradige ontsteking. Dit speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van insulineresistentie, wat uiteindelijk kan leiden tot diabetes type 2. Bovendien veroorzaakt de ophoping van viscerale vetten rond organen een verhoogde productie van schadelijke adipokines, die de bloeddruk en cholesterolniveaus negatief beïnvloeden, wat bijdraagt aan hart- en vaatziekten. Chronische stress verhoogt de afgifte van cortisol, wat kan leiden tot verhoogde bloedsuikerspiegels, een verzwakt immuunsysteem en een verhoogd risico op mentale aandoeningen zoals angst en depressie. Het is een vicieuze cirkel waarbij onze moderne leefstijl direct bijdraagt aan een versnelde achteruitgang van onze algehele gezondheid.

Wat kunnen we doen?

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Vele beschavingen, filosofen en denkers uit de geschiedenis, maar ook de moderne wetenschap, reiken ons de oplossingen aan. Er zijn stappen die we kunnen nemen om terug te keren naar een gezondere manier van leven:

  1. Beweeg meer: Zoek manieren om meer beweging in je dagelijks leven te integreren. Dit kan zo simpel zijn als regelmatig wandelen, fietsen of een sport beoefenen die je leuk vindt.
  2. Eet onbewerkt en plantaardig: Probeer je voedingspatroon te baseren op onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen. Voeg meer groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen toe aan je maaltijden.
  3. Verbind met de natuur: Breng meer tijd door buiten, in contact met de natuur. Maak wandelingen in het park, ga kamperen of tuinieren. Zelfs korte periodes in de natuur kunnen je welzijn aanzienlijk verbeteren.
  4. Beheer stress: Vind manieren om te ontspannen en stress te verminderen. Dit kan door meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen of gewoon tijd doorbrengen met vrienden en familie.

Het herontdekken van een natuurlijke en gezonde levensstijl is niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk voor onze algehele gezondheid en welzijn en voor de opgroeiende generatie, want het vooruitzicht is nu rampzalig.

Wil je echt alles weten van stress, wat het is, wat de effecten zijn, hoe stress die ziekmakende processen beïnvloed, wat sympathische dominantie is en wil je meer dan 130 SPH (Stress, Preventie, Herstel) methoden leren, check dan eens de STRESS-PREVENTIE-HERSTEL practitioner opleiding.

John van Heel

EFAA en Leefstijlclub


Terug naar overzicht


Pre-order het boek Bewegen als medicijn plus gelijknamig online programma